Семейната ферма на Никола и Таня Кулови от карловското село Васил Левски откри нов фирмен магазин в Пловдив. Магазинът предлага овче и биволско кисело мляко и сирене, произведени в семейната ферма в сърцето на Стара Планина.



Семейство Кулови споделят, че според тях затвореният цикъл на производство е решението за проспериращо животновъдство у нас, като за целта е необходимо фермерите да поемат инициативата, да проявят воля, да се регистрират и да продават директно продукцията си, което вече е възможно с Наредба 26.

 

 

Според Никола Кулов, трудностите обаче не са малко: „В последните години имаме много проблеми с администрацията. Не можем да се ориентираме по един прав път, по който да знаем че всяка година изискват точно тези документи. Всяка година изискванията се променят, няма конкретни документи, които да са еднакви през годините, а точно обратното – променят се постоянно.“



Никола Кулов коментира също и сложната обстановка в животновъдството в момента: „В момента се говори за под 50 ст. за литър краве мляко. Цената, която се внася от отвън е около 40 ст. за литър и искат това да е цената и за България. На такава сума за сурово мляко, няма как да успее фермерът да покрие разходите, които има за стопанството си. По принцип по-евтините млека от Европа, които пристигат, идват с тази цел, тъй като там вземат много по-големи субсидии, които стимулират на глава и не се интересуват от това, че цената за литър ще бъде по-ниска. За това е редно, ако има спад в цената на млякото, то да има и повишаване на субсидиите за глава на животно. По този начин фермерите ще успеят да запазят животните и да реализират продукцията си. В момента, в така създалите се обстоятелства, с тези цени, ще се ликвидира животновъдството в България.“



Семейство Кулови споделят, че за да се занимаваш с животновъдство в България е нужен кураж, упоритост, много работа и търпение за да се справяш с постоянно изменящата се ситуация в сектора. Пожелават си да покорят нови пазари, продуктите им да достигнат до повече хора, които да оценят натуралния и чист български продукт.

 


Целта, която семейството си поставя занапред в развитието на новооткрития магазин е да започне предлагането на краве и козе кисело мляко.