По време на Деветия Национален Агро Семинар на зърнопрозводителите, който се състоя на 28-29 ноември в Пловдив, бе връчено трaдиционното отличие за млади надежди в бранша – стипендията „Иван Генчев Танев“.


Победител в тазгодишното издание е студентът в Аграрен университет-Пловдив – Веселин Златев. Той е от “града под тепетата”, завършил е бакалавър „Растителна защита“ и сега се обучава за магистърска степен в същата дисциплина. Поколенчески е обвързан с аграрния сектор по линия на покойния си баща – уважаван в научните среди, преподавател в Аграрния университет. Ето какво сподели пред Агри.БГ бъдещият „лекар на растенията“:

Откри се Националният агросеминар на НАЗ


- Честито! Вие спечелихте стипендията Иван Генчев Танева на НАЗ.  Какво според Вас ви доведе до тази награда и какво Ви дава тя?
Чувствам се страхотно! Беше изненада за мен. Когато си подадох документите, не вярвах че аз ще бъда избран. Стипендията е за най-добър успех на студент през годините на обучение. Признавам си, че се постарах. Това лято бях на една международна конференция по агрономия за студентити в град Чачак, Сърбия. Там представих разработката на дипломната си работа – „Влияние на биостимулантите върху развитието на някои полски култури“ С още една колежка от Лозаро-градинарство спечелихме първо и второ място.

Наградата на НАЗ е финансова, но не това е най-важното, а възможността да контактувам с хора от сектора, да обсъждам идеи, и новите хоризонти за развитие, които се отварят след това. По принцип не съм се занимавал досега със земеделие, но след тези два дни на семинара, получих няколко предложения и най-вероятно скоро ще започна. Много се радвам, защото това всъщност искам да правя – да работя на терен, на полето, това ме влече.

- Разкажете ни повече за идеите си за бъдещето.
Напоследък все по-често се говори за т.нар. интегрирано земеделие. Самият процес на преход от конвенционално към интегрирано земеделие не е кратък и лесен. Няма как след толкова много химично третирне за една година да се премине към екологично съобразно земеделие. Изисква се време, както и високи земеделски познания, а и у нас новостите се приемат все още с по-забавено темпо. Но тенденцията е все повече да се развива интегрираното земеделие и аз искам да се занимавам точно с това – по-висококултурно земеделие.

- Как се зароди интерсът Ви към аграрна професия и какво Ви мотивира днес?
Тук от голяма роля, може би, е детството ми. От малък прекарвах известно време в университета с баща ми, тъй като нямаше кой да ме гледа. Там той ми показваше различни опити и експерименти, които разпалиха интереса ми, който по-късно стана категоричен.
Мотивират ме успехите ми, макар и да не са много, както и хората около мен. Винаги гледам да съм заобиколен от целеустремени хора.

- Вие сте възпитаник на Аграрния университет в Пловдив и сега следвате магистратура там. Какво е мнението Ви за нивото на образование в този сектор у нас? 
На етап образование у нас нещата също се развиват, вече има една доста добре оборудвана материална база, специално в Аграрния университет. Обучението е с много практически упражнениения, чрез които може да се придобие един по-сериозен поглед върху нещата. Имаме и изградени традиции в тази сфера, така че, вярвам, че всички, които искаме да се профилираме в тази посока, можем да получим адекватно образование у нас.

- А какви са шансовете за адекватно развитие след образованито? Как Вие оценявате нивото на земеделието у нас, кои са проблемните му точки?
В сектора има доста проблематика, която не може да бъде решена едностранно – само от земеделците или само административно. Положително настроен съм към бъдещите отношения на държавата със земеделците и към политиките и програмите, които ще действат в тази област.

Мисля, че има добра перспектива за развитието на земеделието в България. Именно благодарение на такива асоциации като тази на зърнопроизводителите, секторът се развива и модернизира. Надявам се повече асоциации да взимат пример от тях, защото техните решения са работещи реално.

- Предстои Нова година, приемането на нова ОСП, нова образователна степен за Вас – какво пожелавате на себе си, на НАЗ, на земеделците у нас..?
 Преди всичко пожелавам здраве. Човек е способен на всичко само да е жив и здрав. На НАЗ пожелавам да продължават да бъдат единни по отношение развитието на сектора и решаването на проблемите му, а на земеделците - една още по-успешна и плодородна година.