Националната овцевъдна асоциация (НОА) не е преставала да преговаря за пазар на мляко, вълна и агнета, заяви на въпрос на Фермер.БГ има ли пазар на агнета в момента Бисер Чилингиров, председател на НОА. Според Чилингиров, в момента цената на агнетата е 5 лв./кг живо тегло без ДДС. „Появяват се купувачи на 6 лв./кг, като очакванията на овцевъдите са около Великден цената на агнетата да се стабилизира поне за известно време на 6 лева за килограм“, заяви Чилингиров.

 

Той обясни, че НОА е възприела система за осъществяване на директна връзка между животновъди и търговци, за да бъдат избегнати посредници и прекупвачи. В момента основно агнета изкупува българска фирма, която изнася агнетата по договор за Катар. „Всички овцевъди очакваме Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да финализира процедурите по окончателното сключване на междудържавно споразумение за износ на български агнета, а и телета, за Катар, защото това ще даде възможност на фермерите да реализират животните в пълен обем“, коментира Чилингиров.

 

По думите му всяка възможност за износ на животни е положителна за животновъдството, защото когато има износ има и възпроизводство. „Овцете се възпроизвеждат бързо и износът само може да стимулира сектора. Ако има и добри цени за животните, които произвеждаме, то тогава овцевъдството в България ще бъде възродено. Ако има осигурен пазар на добри цени, бройките животни в България значително ще се увеличат, което ще доведе и до възраждане на запустелите сега български села“, категоричен е председателя на НОА.

 

Чилингиров информира, че се водят преговори от страна на НОА за износ на животни и с фирми от Турция, Великобритания и Германия, но все още тези преговори са в начален етап. „Ние си пожелаваме да има повече купувачи на агнешко, за да има конкуренция. Защото конкуренцията е тази, която ни мотивира да работим по-добре и да се развиваме“, заяви още Бисер Чилингиров. Съветът му към овцевъдите е да реализират произведените животни, но да оставят 25-30% от младите животни за разплод.

 

Според него пазарите тепърва ще се отварят и е добре във фермите да има млади животни, които да дават повече продукция в бъдеще. Това е начинът да се увеличават едновременно и стадата, и продуктивността, защото в момента във фермите в България има доста застарели животни, категоричен е Чилингиров. Като положителна тенденция от НОА отчитат повишението на цената на овцете-майки от началото на тази година.

 

Досега животните са се търгували на цени между 120 и 180 лв., в момента цената е 200-250 лв., а за вносните достига до 500 лв. Друга положителна тенденция, според Бисер Чилингиров, е намаляването на цената на фуража. Председателят на НОА заяви категорично, че единствено обединени българските животновъди ще могат да отстояват правата си и да реализират продукцията си на по-добри цени.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!