Нина Ламбова, изпълнителен директор на Националното сдружение на тютюнопроизводителите в интервю пред Фермер.БГ за обещанията на управляващите, исканията на тютюнопроизводителите и напрежението в сектора:

Г-жо Ламбова, какво гласеше споразумението, което тютюнопроизводителите подписаха с министър Мирослав Найденов в началото на тази година?
Първа точка от споразумението на този ангажимент, който пое лично министърът на земеделието, беше да започне изплащането на премиите до края на месец март 2010 година.

Нека уточним, става въпрос за премии, не за субсидии, нали така?
Точно така. Премията е компенсаторният механизъм до действителната пазарна цена на килограм тютюн, тъй като държавата чрез Закона за тютюна и тютюневите изделия е създала монопол от около 10-тина лицензирани фирми, които изкупуват тютюна и тютютнопроизводителят не може свободно да се договаря с когото и да било друг.

Кога за последно разговаряхте с МЗХ, какви ангажименти поеха от там?
От МЗХ заявиха, че са си свършили работата изцяло и вече нищо не зависи от тях. Единствено очакванията им са към Парламента, който трябва да приеме актуализацията на бюджета. Само че в актуализацията на бюджета, така както е предложена на Парламента, парите под формата на премии се третират като част от общия държавен дълг за 2009 год, който тепърва трябва да бъде изкупен от Българска банка за развитие. Не се знае по какъв механизъм ще бъдат изкупувани тези пера по дълга на държавата и кога ще започнат разплащанията, тъй като тази Българска банка за развитие не се разпорежда със средствата в бюджета. С тях се разпорежда министърът на финансите. Ние искаме фонд Тютюн, който по закон е единственият легитимиран орган да се разпорежда със средствата под формата на премии, да плати премиите на тютюнопроизводителите.

Очертава ли се ситуация, при която „топката се прехвърля” и не се знае кой е отговорен и от къде да очаквате изплащане на субсидиите си?
Нали разбирате, че банката е самостоятелно юридическо лице и няма клонове в страната – тя е един вид виртуална банка и точно така се получава.

Министерски съвет гласува отпускането на тези 116 млн. лв. В крайна сметка има ли ги осигурени в момента или не?
Всъщност Министерски съвет просто гласува нещо, което Европейската комисия още през 2008 год. е отговорила на България – а именно, че максимумът за премии до края на референтния период 2007, 2008, 2009 год. е 116 млн. лв. Така че МС гласува единствено в постановлението си разпределението на премиите по сортови групи, както и сумата, непредвидена в бюджета за 2010 г., да бъде увеличена от 80 млн. лв на 116 млн. лв.

А от къде излезе информацията, че тютюнопроизводителите настояват за 170 милиона лева премии?
Аз мисля, че това е част от една медийна кампания на управлението, която цели да се разводнят исканията на тютюнопроизводителите, да се подменят фактите и да се събудят емоции, от които в момента няма нужда. Става въпрос за сума от 116 млн. лв за премии и в края на годината национални доплащания, които министърът в точка 2 на споразумението е подписал. Това означава, че някой си прави на своя глава калкулации до какава сума могат да достигнат 116-те милиона плюс националните доплащания. Но това не са официални искания. С тях се спекулира.

Вие бяхте част от делагацията на МЗХ, която посети Брюксел през пролетта...
Точно така. При посещението си в Брюксел аз се убедих, че това, за което сме отишли отдавна има отговор в писмо от 28 октомври 2008 год. В писмото, което имам от Европейската комисия, е отбелязано, че органът, който отпуска средствата, не може да преценява дали да ги отпусне или не. Той единствено е длъжен да отчете, че при спазване на законовите изисквания на националното законодателство, ги е изплатил.

Има ли политически подтекст в протестните действия на тютютнопроизводителите? Възползват ли се някои политически сили от неблагоприятната ситуация на тютюнопроизводителите?
Аз не мисля, че когато има икономически искания при такава сериозна криза някоя политическа партия би могла да лашне исканията или изобщо цялото състояние на земеделието на там, че да провокира някакви политически дивиденти. При положение, че хората се записват по магазините за хляб, никой не е в състояние да им наложи политически искания.

Изплащането на тези премии, макар и закъсняло, приключва от тази година. Търсят ли се начини за бъдещото подпомагане на сектор Тютюнопроизводство? Имате ли конкретни предложения?

Да, имаме конкретни предложения, но за съжаление никой не иска да разговаря с нас. В МЗХ на 15 юни е предвидено да се провед работна среща по въпросите за тютюна, тъй като до 23 юни България трябва да даде своята подкрепяща или неподкрепяща позиция относно по-нататъшното отглеждане и подпомагане на тютюна в страните, които са тютютнопроизводителки – Испания, Италия, Полша, Гърция. Ако се премахне монополът и хората могат сами да си договарят пазарни цени, ако отпадне изискването да се поддържа минимална изкупна цена плюс подпомагане, тогава хората ще могат да търсят пазар.


© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!

Още по темата:

Недоволството сред тютюнопроизводителите в Пиринско расте

Тютюнопроизводителите май не знаят какво искат и пак плашат с протести