През настоящия стопански сезон освен сушата и вредители застрашават зеленчукови насаждения в Северозападна България. Масово стопани се жалват от повишена популация на миризливка, позната още като вонещица.

Черна златка се появи в Северозападна България

„Вече пръсках със системен инсектицид, но след 2 седмици буболечките пак се появиха по чушките ми в градината. Не съм забелязала да дупчат листата, но нападнатите растения започват да пожълтяват и вехнат”, коментира Величка Петкова.

Според специалистите третирането трябва да се прави на всеки 10 дни с препарат, който е с къс карантинен срок. Важно е обаче да се използват различни системни инсектициди всеки път.

Насекомото минава през няколко фази на развитие и наистина може да нанесе сериозни поражения в градината. Освен листата на растението то поврежда и плода - спира развитието и не може да стигне до восъчна зрялост, а малко по-късно и изсъхва. Такива зеленчуци не са годни за консумация, тъй като насекомото напълно унищожава и самия стрък, и реколтата от него.

„Пробвах и стара рецепта за справяне с проблема, която ми сподели възрастна съседка. Направих отвара от люспи на лук, чесън и лют пипер. Изчаках да изстине и пръсках. Третирах няколко поредни дни и вече ги няма, но не знам дали няма пак да се появят”, разказва Галя Георгиева.

Според специалисти тази отвара обаче не може да унищожи или да намали популацията на насекомите. Може просто да прогони част от тях и това наистина е временно, смятат експертите.