Макар черната златка да е вредител, типичен за овощните градини в южната част на страната, през настоящия сезон има сигнали, че неприятелят се е появил и в Северозападна България.

Белокрилката напада зеленчукови градини

„Посадих първите си дръвчета в овощната градина рано тази пролет. Правя обиколки така, както ме посъветваха агрономи. При една от тях забелязах, че с част от черешите се случва нещо – кората стоеше като проядена, макар и леко в основата на ствола. Забелязах, че са изгризани и стъбълцата на някои листа и те са паднали на земята”, разказа Ивайло Дамянов за началото на своите неприятности.

Първо не се притеснил, защото не знаел за какво става дума. Решил да огледа по-внимателно и забелязал интересен, не особено голям бръмбар. Тялото му почти се сливало с цвета на дървестната кора. Видял и интересна гъсеница без влакънца, която имала странно голяма, почти продълговата глава.

„По-скоро ми заприлича на тения, но изглеждаше странно и според мен беше на твърде необичайно място”, обясни начинаещият  стопанин.

Наложило се да помоли свой близък, който е стар овощар, да дойде и да види какво се случва. По искане на специалиста под една от най-пострадалите фиданки проснали бял найлон и стръскали дръвчето. Виждайки бръмбарите, опитният човек бил категоричен – градината е нападната от черна златка.

„Черната златка е наистина опасен вредител. И на мен ми се оплакаха стопани от региона, че се е появила и тук, макар да не е типична за този край. Най-вероятно става дума за пренасяне на ларви с посадъчния материал и последвала популация. Борбата с този наистина опасен вредител обаче трябва да започне веднага, защото е продължителна и не винаги резултатна”, обясни агроном Валя Бешовишка.

Според нея колкото по-рано се започне третирането, толкова по-бързи и сигурни могат да са резултатите. Още повече, че именно това е периодът, в който женските снасят яйцата си и това ще продължи поне до средата на септември. Минималната подходяща за това температура на въздуха е около 22 градуса, а при юлските и августовски горещини те ще се размножават още повече. Въпреки че битката с черната златка е трудна и трябва да започне от корените на младите растения с третиране преди засаждане, каузата все още не е съвсем изгубена и при вече засадените.

Първо, трябва да се разкопае около корена, да се третира с препоръчан от специалисти препарат и след това да се насипе допълнително с пръст. Хубаво се отразяват и честите поливки около корена, а белосването на ствола с вар напролет и наесен е още една добра мярка за справяне с нашествието на опасния вредител. Не бива да се забравя и факта, че неприятелят предпочита костилкови дръвчета и на тях трябва да им се обръща сериозно внимание поне до навършване на 7-годишна възраст.