Председателят на БЗНС Николай Ненчев предсатви позиция на политическото ръководство на БЗНС, относно намеренията за въвеждане на данък върху земеделските земи, които дойдоха от страна на Националното сдружение на Общините ( НСОРБ ).

 

БЗНС се протовопоставя най-категорично на идеите за въвеждане на данък върху собствеността на земеделски земи. Каквито и да са аргументите за въвеждането на такъв данък, той ще увеличи и без това значимия икономически натиск върху дребните и средни собственици на земя да продават наследствените си ниви на неясни изкупвачи и фондове.

 

За такъв данък може да се мисли едва когато собствеността дори върху малка площ обработваема земя започне да гарантира сигурен доход. БЗНС поддържа тезата си, че поне една трета от печалбата от селскостопанското производство трябва да бъде гарантирана за собственика на земята. По време на комунистическия режим повечето от собствениците бяха силово изтръгнати от земята си - следователно не по тяхна вина днес не могат да я обработват.


Държавата, чрез своята активна политика, трябва да помогне на голямото мнозинство от българите да останат собственици на земя. Това не е само икономически и социален въпрос, това е въпрос на националната ни сигурност.

 

Според Николай Ненчев БЗНС винаги е защитавал интересите на работещия собственик и вярва, че само като нация от собственици ще можем да оцелеем в задаващите се бури на 21 век!


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!