Само за четири дни (от 11  до 14 август), по време на проверките на най-големите тържища за плодове и зеленчуци в София, инспекторите на Националната агенция за приходите (НАП) са разкрили нелегална търговия на близо 50 тона плодове и зеленчуци без документи, съобщиха от ведомството.

Като последица от проверките на НАП, търговците в борсите са декларирали над 500 000 лв. оборот повече спрямо седмицата преди инспекторите да влязат в тържищата.

От днес започват и непрекъснати наблюдения на търговците, които по време на проверките са продавали стоки без документи за произход.

Наблюдението представлява непрекъснато присъствие на инспектор на НАП в търговския обект през цялото работно време в продължение на дни или седмици. По време на такива наблюдения оборотите на търговците се увеличават от 5 до 100 пъти, сочи практиката на НАП досега.

Продължават и съвместните проверки на НАП и Комисията по борсите и тържищата.
През тази седмица ще се започне и съвместна акция на НАП и Инспекцията по труда за спазването на осигурителното законодателство. Ще се проверява за това дали  работниците са осигурявани на реалните си заплати и дали са платени осигурителните вноски върху възнагражденията на персонала.