Тютюнопроизводители от Югозападна България реагират остро на думите на земеделския министър Мирослав Найденов, че от следващата година няма да получат държавни субсидии за отглеждане на продукцията.

 

Според хората в селата Хаджидимово, Гърмен, Сатовча и Долно Осеново, за тях няма друга алтернатива, освен тютюнопроизводство. Според тях не е възможно преориентирането им кък какъвто и да е друг вид земеделие или животновъдство, заради неподходящите терени, на които са разположени земите им.

 

В село Долно Осеново, например земеделските площи са изключително стръмни и труднодостъпни и според хората не е възможно отглеждането на каквато и да е друга култура, освен тютюн. Тук 250 семейства от години разчитат само на отглеждането на тютюн, който не се полива и се гледа изцяло на ръка. Няколко семейства са засадили в нивите си картофи, но преди дни диви прасета са унищожили цялата им продукция. За отглеждането на овце и кози никой не е и помислял.

 

Причината е отново стръмните терени- за да се стигне до подходящи за паша места, животните трябва да извървят повече от 4-5 километра. От Областна служба Земеделие- Благоевград съветват стопаните всеки сам да прецени в какъв вид отрасъл да се пренасочи. За районите, намиращи се на 600- 700 метра надморска височина е подходящо отглеждането на лавандула- култура, все още непопулярна в региона. Хората от Долно Осеново, обаче предпочитат друго решение- да емигрират, както вече са направили техни съселяни.

 

Голяма част от жителите на селото имат роднини, живеещи от години в Испания и Португалия. Никой не се впечатлява и от опита на съседна Гърция, където проблема с липсата на пари за тютюн се решава по следния начин: Бившите тютюнопроизводители днес отглеждат слънчоглед и други култури, които след това се използват за производството на биогорива. Хората от Югозападна България, обаче питат: Кой ще ни изкупува този вид продукция и се заканват, че ще продължат да гледат тютюн, а ако догодина не получат субсидии, ще излизат на протести.

 

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Fermer.BG е задължително!