Заради коронавируса фермерите във всички страни от ЕС усещат голям недостиг на работна сила. В Испания например само за беритбата на ягоди в региона, в който са съсредоточени 97% от цялото национално производство, не стигат 25 хиляди работници. За работа във фермите и полята в Германия пък са необходими общо 300 хиляди души.

Земеделие: Безработните запазват помощите си при сезонна заетост

В сезона по прибирането на селскостопанската реколта във Великобритания обикновено се ангажират не по-малко от 80 хиляди работници.

„Ако работната ръка е по-малко, голяма част от плодовете и зеленчуците буквално ще изгният на полето”, твърдят от Националния съюз на фермерите, цитиран от британския портал The Mirror.

Сезонът там стартира трудно. Първата група от румънски работници се включи в прибирането на марули. 150-те гастарбайтери, докарани с чартърен полет, минали 2 теста за коронавирус – единият преди излитането на самолета, а другият при приземяването на летище Станстед. Веднага след това се заели с прибирането реколтата на площ от 7 хиляди хектара в Източна Англия.

Съюзът на британските фермери нееднократно вече прави призиви към британците, останали без работа заради пандемията, да се включат като сезонни работници, но желаещите се оказали малко.

„Общо 35 хиляди британци, които изгубиха работата си заради COVID-19, подадоха заявка за работа в селското стопанство. Едва 5500 обаче съответстват на изискванията за тази работа”, твърдят от наемащата агенция Concordia.

До месец юли британските селскостопански компании планират още 6 чартърни полета, които да докарат сезонни работници в страната. Предварително е организирано по време на полета хората да спазват необходимата дистанция, за да се снижи рискът от заразяване.