Само 12 заявления за засегнати от наводненията площи са подадени в Областната служба по Земеделие в Благоевград, съобщава БНР.

Червен флаг за необичайно топла зима

Областта беше една от най-засегнатите от обилните валежи през средата на януари. След нанесените щети са подадени заявления за около 600 дка пропаднали площи в седем общини, които са в близост до големите реки Струма и Места.

Според директора на областната служба по земеделие Кирил Укев реално засегнатите терени са в пъти повече, особено по поречието на Места, като сред тях има и много държавни земи.

„За областта заявленията са 12, като са направени огледи на място. Една част са пропаднали на 100%, други са с по-нисък процент", твърди експертът.

По думите му компенсация за щетите ще получат само стопаните, чиито ниви са унищожени на 100%, но все още няма информация в какъв размер и кога. 

„Това ще стане след определяне на бюджет от министъра на земеделието“, уточнява Укев. В същото време земеделските производители от района твърдят, че компенсациите не обхващат и не покриват реалните загуби. Пред БНР земеделският производител Иван Сабахлъков от село Хаджидимово обяснява слабия интерес към държавната помощ така:

„Първата дума е дали е застраховано, а ние не застраховаме, защото „Бог високо, цар далеко“. В съседна Гърция на всеки земеделски производител му дават по 1000 евро на месец“, твърди фермерът.