„Иде ли“ е вече разказът за снега, който земеделците все чакат. Напоследък времето съчетава няколко благоприятни елемента в доста опасна за посевите комбинация – или вали, но е топло и има наводнения, или е сухо и студено, без снежна покривка. А най-опасната комбинация е да завали дъжд, земята да поеме водата и веднага след това да се скове от ниските температури, казва пред Агри.БГ Илия Проданов – зърнопроизводител от Бургаско.

Агропрогноза

Преди десетина дни картината на много места в страната беше апокалиптична – наводнения, преливащи язовири, свлачища, залети ниви. Въпреки че обстановката се нормализира, за някои стопани нещата вече са необратими. 

„При нас циклонът беше изместен към Странджа, не засегна сериозно полския район, но поражения има. В селата Зидарово, Габър, Димчево за един ден паднаха около 200 литра. В основния полски регион – община Камено, валежите бяха не повече от 100 литра на ден, но земята ги пое и няма проблеми“, припомня си Проданов, но разказва, че:

Около 4000 дка пшеница все още са под близо метър вода при село Димчево. 

Проблемът дошъл от дигата, която пази нивите, ако прелее Мандренското езеро. В случая обаче тя попречила на изтичането на водата от валежите и площите не могли да се отводнят. По думите на Проданов няма какво да се направи вече за тези посеви, ще се обявят за 100% пропаднали, а дигите ще се разчистват няколко месеца. "Определено се надяваме вече на сняг, дано да дойде", изразява надеждите си Илия Проданов и чака обявените за днес и утре снеговалежи в Бургаско да се осъществят.

Прогнозата вещае два дни сняг, като по-сериозни ще са валежите в Югоизточна България. После следва слънце и студ, но не за дълго.

Ако прогнозите се сбъднат, ще изпратим тази зима с много високи температури, обяви климатологът проф. Георги Рачев в ефира на Нова телевизия. По думите му се очаква тази зима да е също толкова топла, колкото е била и през 2016 г.,  която е най-топлата година на Земята.

Прогнозата на проф. Рачев за февруари е да е по-топъл от обичайното, като цяло зимата ще бъде с малко сняг, много дъжд и студени дни

"Тази зима ще се запомни и с много валежи, но още не може да се каже къде ще вали най-много. Язовирите така ще се напълнят, че ще има вода за още една година", заявява още климатологът.

В краткосрочен план, след снеговалежите, в четвъртък вечерта се очаква значително застудяване с температури до минус 10 градуса.