През изминалото денонощие на много места в страната нестихващите дъждове доведоха до наводнения и свлачища. Съобщава се и за залети ферми и земеделски площи.

Надежда: Дъждът напоява добруджанската земя и трупа запаси от влага!

След обилните снеговалежи, последвани от снеготопене, на много места в Северозападна България се стигна до наводнения, затворени пътища и спряно електрозахранване. Община Трън обяви бедствено положение, след като река Ерма излезе от коритото си. Същото се е случило и с река Конска в Брезнишко край селата Велковци и Сопица. Наводнени са дворове и земеделски земи. В района край село Слаковци земеделски ниви също са под вода, както и такива край Кощенския мост, съобщават от Zapadno.com.

В Софийска и Благоевградска област обстановката също е усложнена. Частично бедствено положение е обявено в Перник, Костинброд и Своге. Изпускането на язовир Студена край Перник доведе до преливането на река Струма. Свлачище се е образувало на пътя Благоевград – Кресна, което затруднява трафика. Река Рилска край Кочериново е придошла, а входът на града е наводнен. Залята е и местна животновъдна ферма, както и мандрата над нея.

Удавиха ми се зайците, не мога да вляза в двора, водата е дълбока, споделя пред БГНЕС животновъдът Кирил Стоянов.

На изток ситуацията не е по-добра. Дъждът в Бургаско е достигнал до 35-40 л/кв.м. Наложена е и евакуация на жителите във вилна зона Черниците. Във Варненско почти не е спирало да вали от пет дни, каза пред Агри.БГ зеленчукопроизводителят от района Касимир Димитров.

"Поражения в оранжериите нямам, но пътят до тях е почти залят и е невъзможно в момента да стигна до там. Повечето щети за фермерите в района са от нарушените комуникации заради наводнения по пътната мрежа. Има много вода и до зеленчуковата борса в града, но до нея се стига", уточнява Димитров.

Властите на морската столица съобщават за много запушени шахти и големи локви по улиците и околовръстния път на града.

В Южна България нивата на река Марица при Димитровград, Харманли, Свиленград и Симеоновград също са се повишили. От управата на общините заявяват, че положението е под контрол и обстановката се следи в реално време. В Смолян през нощта земна маса се е свлякла върху къща, а живущите са откарани в болница, съобщава bTV. Свлачище затруднява и преминаването по пътя Асеновград – Бачково.

Синоптичните прогнози обещават, че валежите в Западна България ще намалеят и постепенно ще спрат. В югоизточната част на страната обаче се очакват обилни валежи, които на места могат да надвишат 60 л/кв.м. Заради студено арктично течение от север през следващите дни температурите значително ще паднат, като минималните ще достигнат минус 9 градуса през почивните дни. Има предупреждения и за поледици.