Браншови органзиации от агросектора изразиха пред прадставители на Европейската комисия остра критика към проекта на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 (ПРСР 2014-2020), която все още се разработва. Това стана по време на публична дискусия относно реформата на ОСП 2014-2020, организирана от Българското представителство на ЕК.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изразиха опасенията си от възможността да не се усвоят средства по ПРСР в новия програмен период, както и от това, че новата ПРСР се разписва „на тъмно“.

Колегите си от НАЗ подкрепиха и членовете на ръководството на Българска асоциация Биопродукти (БАБ), които поискаха директно от представителите на ЕК да получат проекта на ПРСР, тъй като те са членове на тематичната група, но все още не са видели този проект.

Марио Милушев от Генерална Дирекция Земеделие на ЕК акцентира на това, че както има диалог от страна на ЕК и МЗХ, така трябва да има такъв и между МЗХ и неправителствените организации. Милушев подчерта недвусмислено, че в новата ОСП трябва да се спази условието, че всяка държава членка е длъжна да обясни подробно по какъв начин и какъв точно диалог е провела с неправителсвените организации от сектора. Ако МЗХ не даде такова обяснение, то документът няма да бъде приет в ЕК.

В хода на дискусията стана ясно, че до края на януари МЗХ ще внесе поредния неформален драфт на ПРСР в ЕК, а през февруари ще бъде свикана тематичната работна група на ПРСР.

Междувременно НАЗ
сезира с официално писмо компетентните национални и европейски институции за "липсата на прозрачност и наличие на порочни практики" в процеса на разработване на новата Програма за развитие на селските райони. Към писмото е приложен и Критичен анализ на предложената от Министерството на земеделието и храните ПРСР 2014-2020.

Вижте ТУК:

Критичен анализ на НАЗ относно  ПРСР 2014-2020

Официално писмо на НАЗ до компетентните институции
                                                                                                                                                                                                                                                   
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!