Както Фермер.БГ писа миналата седмица на заседание на Комисията по земеделие и гори в НС провело се на 12.05.2010 отпадна пълната забрана за строителство на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в плодородни ниви.

 

Според новото предложение, внесено в Комисията, забраната остава, освен в случаите, когато ВЕИ обектът попада в "територии, определени от специализирани карти към националния план за енергията от възобновяеми източници". Тези карти ще се изготвят от икономическото министерство и ще се одобряват от правителството.

 

По повод новото предложение Национална асоциация на зърнопроизводителите излезе със становище, че не подкрепя новия текст, който според организацията „дава възможност да бъдат заобиколени всякакви ограничения, дори и в ущърб на земеделието”.

 

Според организацията, вместо за пореден път да се залагат заобиколни текстове в Закона, е добре, както бе и предложението на Председателя на Комисията по земеделие и гори г-жа Десислава Танева да се работи по изчистване на процедурите по разрешението и изграждането на ВЕИ.

 

НАЗ препоръча на заинтересуваните страни, че посланието, което трябва да стигне до инвеститорите е, че „Тотална забрана за изграждане на ВЕИ няма, над 50% от площите на страната остават свободни за инвестиции във ВЕИ и няма нищо по-добро от това да се опази плодородната земя, така както е записано в Конституцията на България и да се запази почвеното плодородие, така както това е залегнало като принцип в ОСП.” 

 

НАЗ настоява горецитирания заобиколен текст да отпадне от Законопроекта, в противен случай се обезсмислят предлаганите промени в Закона и опазването на плодородните земеделски земи остава мираж!