Предложението на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за селекционните критерии по м. 214 от Програмата за развитие на селските райони няма за цел да ощети земеделските производители от други отрасли.

Това посочват от НАЗ по повод декларацията на Българска асоциация биопродукти.
 
Предложението на НАЗ е насочено единствено и само към пропорционалното усвояване на средствата по направление „Въвеждане на сеитбообръщение за опазване на почвите и водите” и не касае останалите подмерки и направления от м.214, като например подмярка „Биологично земеделие” или подмярка „Традиционно животновъдство”. В този смисъл, предложението на НАЗ няма за цел да ощети земеделски производители от други отрасли.

Всички одобрени до 2012г. бенефициенти по мярката „Агроекологични плащания” имат гарантирано подпомагане до края на поетия от тях агроекологичен ангажимент.

[news]
НАЗ не възразява срещу селекционните критерии за приоритетното одобрение на заявленията по подмярка „Биологично земеделие” и подмярка „Традиционно животновъдство”, напротив подкрепя тези критерии. НАЗ възразява срещу селекционния критерий заявленията за подпомагане да се одобряват по реда на тяхното подаване, тъй като не може да бъде гарантиран прозрачния принцип на приемане на заявленията от общинските служби по земеделие.

НАЗ е солидарна със становището на Българската асоциация за биопродукти и също категорично възразява срещу опитите в последната година от програмния период на ПРСР 2007 – 2013 да се правят изменения в правилата за кандидатстване и одобрение на бенефициенти по м.214. Такива промени се правят от МЗХ броени дни преди публикуването на Наредбата за „Агроекологични плащания” и се въвеждат нови изисквания по направлението „Въвеждане на сеитбообръщение за опазване на почвите и водите”. Промените касаят предоставяне на становища от други ведомства на МЗХ, което е допълнителна предпоставка за развитие на корупционни схеми и за умишлено забавяне на подаването на документите по м.214.

Направлението на м.214 „Въвеждане на сеитбообръщение за опазване на почвите и водите” е също толкова щадящо околната среда, колкото и останалите направления на мярката. В противен случай, Европейската Комисия не би допуснала подобно направление да бъде включено в обхвата на „Агроекологичните плащания”. Нещо изключително важно, въвеждането на сеитбообръщение за опазване на почвите и водите може да обхване значителен процент от обработваемите площи в България, съответно да има по-голям ефект при реализирането на зелената идея и опазването на околната среда.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!