В царевичните блокове няма заложени кочани и това е заради сушата. Явлението се наблюдава на почти всички добруджански полета.

Опасност: Пролетниците изсъхват в Добруджа

„Стъбла има, кочани няма. Това означава, че няма какво да жънем”, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. „Изключение правят колегите от Шабла и нагоре към Дуранкулак, тъй като там няма дори и царевични растения. От Тервел в посока към морето полетата изглежда по един и същи начин – къде малко по-зелени, къде малко по-изсъхнали. Проблемът е, че няма заложени кочани”. 

Радостина Жекова: "На 100 % се повтаря ситуацията от пшеницата. Добивите от царевица ще се движат от 0 до 400 кг/дка.

По думите й някои колеги ще имат нулеви добиви, а други вече са започнали да силажират късните хибриди царевици, тъй като по тях няма грам заложено зърно.

Картината при слънчогледа е една идея по-оптимистична. „Ще жънем, но няма да е това, което сме прибирали предходни години”, коментира Жекова. Най-много 200 кг/дка ще приберат стопаните от маслодайната култура.

В крайморските общини Шабла, Каварна и Балчик положението е сериозно. Почти всички култури са изгорели и изсъхнали, очертава се тежка есенна жътва с още по-тежки последствия. 

В момента има раздвижване на пазара на пшеницата, но в обратна посока. „Цената на зърното беше стигнала до 350-360 лв./тон, но вече е 330 лв./тон”, допълни още Радостина Жекова. За съжаление, през настоящата година не се очертават цени, които да помогнат на стопаните на фона на тежките проблеми, породени от жестокото засушаване. 

„От НАЗ задвижихме механизми за подпомагане на зърнопроизводителите, защото в момента говорим за оцеляване. Говорим за подкрепа от страна на банки, на Държавен фонд „Земеделие”, за нисколихвено кредитиране и разсрочване на кредити. Тоест наистина говорим за оцеляване”, уточни производителката.