В много звена на Министерството на земеделието и храните липсва административен капацитет, което води до забавяне на усвояването, в отделни случаи и до неусвояване на средствата по европейските програми. Това се посочва в декларация на Националната асоциация на зърнопроизводителите, която е изпратена до премиера Бойко Борисов, земеделския министър Мирослав Найденов, финансовия Симеон Дянков и до председателя на комисията по земеделие и гори Десислава Танева. Документът е бил приет на редовно заседание на НАЗ, проведено на 26 февруари в Трявна, съобщиха за Фермер.БГ от НАЗ.
 
„Считаме, че НАЗ даде достатъчно време на Правителството на ГЕРБ да се ориентира в конкретната икономическа ситуация и да създаде правила за решаване на поставените въпроси. По-нататъшното протакане създава напрежение в бранша и предизвиква основателното недоволство на зърнопроизводителите”, се посочва още в декларацията.

От НАЗ припомнят на земеделския и на финансовия министри да изпълнят поетия ангажимент за своевременни нотификации на държавни помощи за земеделските производители в бюджет 2011 – а именно: за акциза за ползваните горива, национално съфинансиране към преките плащания - 100% от разрешения размер, нисколихвено кредитиране на бранша, подпомагане при неблагоприятни климатични условия, облекчения в корпоративното и подоходно облагане.

Зърнопроизводителите изразяват задоволство от готовността за диалог от страна на Министър председателя и от екипа на Заемеделското министерство и Комисията по земеделие към НС. В същото време обаче с безпокойство констатират, че част от поетите ангажименти се бавят и това оказва негативно въздействие на земеделския бизнес. Все още новата администрация на МЗХ не е разписала процедури и ясни правила за работа в службите на МЗХ и ДФ „Земеделие”, категорични са зърнопроизводителите.