Правителството се разтревожи за сигурността си и гласува мерки за защита от народното недоволство. Министрите приеха законопроект, който забранява провеждането на митинги и протести пред сградите на около Народното събрание, Президентството и Министерския съвет, както и в близост до военни обекти, съдебни палати и болници. За стачки няма да може да се ползват и републиканските пътища. Допълнително кметовете на различните градове ще могат да определят ограничителни зони, в които да не се струпват протестиращи, се казва в становища на Националната асоциация на зърнопроизводителите, изпратено до Фермер.БГ.

Това са все места, пред които през мандата на тройната коалиция е имало протестни демонстрации. Текстът орязва и правото на протести край военни обекти. Зоните около защитените сгради ще се определят от кметовете, като това ще бъде съгласувано с МВР. Според законопроекта по време на протести ще се забранява използването на превозни средства и животни, а санкциите при неспазване на разпоредбите ще бъдат между 500 и 3000 лв.

Остава Сахара! И поредното доказателство на правотата на поета, когато говори за "глас в пустиня".

При протест в населени места няма да може да се използват коли, трактори, камиони, както и животни.

Актът на Министерския съвет показва, че живеем в полицейска държава. Няма как държавата да се намесва в работата на местната власт, като задължава да бъдат определени зони за протест. Управляващите искат да си осигурят комфорт – преди, по време и след изборите никой да не посмее да протестира. Това е удар и срещу бизнеса. Ако не можем да протестираме с тракторите и животните си, т.е. не сме професионално представени, ние се обезличаваме. Управляващите искат в държавата да има само послушни овце, които те да стрижат, но те направо ни дерат с кожите.

"Проектозаконът е изготвен тихомълком, без широко обществено обсъждане, като се прилага процедурен "законодателен шедьовър" и се ограничават конституционни, граждански и синдикални права. Ще сезираме и съответните международни организации, ако законопроектът стигне до Народното събрание, се казва още в становището на НАЗ.