Времето е сред най-важните фактори за работата на земеделците. В Европа прогнозните оценки за реколтата от есенниците продължава да вървят надолу. В САЩ климатичните условия също оставиха своя отпечатък върху растениевъдството и там са възможни изненади, пише met.hu.

Агропрогноза: До кога продължават честите валежи?

Между 1 май и 10 юни в по-голямата част от Европа паднаха значителни валежи, но в много райони дъждът не бе със стопанско значение. Времето се задържа по-хладно от средното. Повече дъжд имаше в Италия, Южна Франция, Североизточна Испания, Чехия, Полша, Украйна и централните райони на Русия. Дъждът постави благоприятен старт на пролетниците в тези райони. За есенните посеви обаче на много места вече бе късно.

В северната част на Франция, южните части на Обединеното кралство, държавите от Бенелюкс, Северна и Западна Германия, Западна Полша и Унгария, валежите бяха с между 30 и 100% по-малко спрямо година по-рано.

Пролетта като цяло донесе температури под средните в западните и източните части на Европа и малко под средните в централните райони. Валежите бяха повече от обикновеното на Иберийския полуостров, Северна Италия, Южните Балкани и в централните райони на европейската част на Русия. Дефицитът на валежи бе усетен на Британските острови, държавите от Бенелюкс, Германия, Карпатския басейн, Източна Румъния и Южна Украйна.

Във Франция, след дълъг сух период, в началото на май имаше значителни валежи. Това спря по-нататъшното влошаване на есенниците, но перспективите за реколтата все още не са толкова оптимистични. За пролетниците обаче сезонът е започнал благоприятно в повечето части на страната и средният добив може да е около нормалното.

В Германия се очертава пореден труден сезон с ниски средни добиви за есенниците. Дъждът през месец май пристигна твърде късно и липсата на валежи все още е спънка. За пролетниците засега почвената влага е достатъчна, но за оптимално развитие са необходими още валежи. Майските студове нанесоха щети на овощните градини на няколко места.

Пшеницата почерня на места

Перспективите за реколтата в Испания и Португалия са добри както за есенната, така и за пролетната сеитба.
Честите и силни валежи в европейската част на Русия донесоха добри новини за зимната пшеница. Зърнените култури са в добро състояние, хладното време благоприятно удължи началния етап на цъфтеж. Въпреки това влажното време създава условия за разпространение на вредители, и патогени и това може да остави отпечатък върху качеството.

Според оценките на изследователския център на Европейската комисия JRC прогнозната реколта от есенниците се понижава в сравнение с предходната оценка. Това се дължи главно на недобрите перспективи за добиви във Франция, Румъния и страните от Бенелюкс.

Ситуацията при царевицата и слънчогледа в ЕС се подобри през месец май най-вече в Румъния, Унгария, България и Испания, но пролетниците продължават да жадуват за повече вода в северо-западната част на континента.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дъждът осуети жътвата на ечемика

Агропрогноза: Най-накрая – идва затопляне

Агропрогноза за юни: Спасение или неприятности ще донесат валежите?