Значителните валежи, придружени на места с дребни градушки, ще продължат и днес, 27 май, а температурите ще останат ниски за това време на годината, прогнозират експертите от Meteo Balkans.

Силна градушка отчая семейство, но му даде и нови надежди

На места не е изключено да паднат и по-големи валежи, като е възможно отново да се образува „ледена покривка“ от натрупването на градовите зърна.

Времето няма да е по-различно от вчерашното, като в следобедите часове отново ще се развива купесто-дъждовна облачност. Очакват се значителни валежи от дъжд и от дребна градушка - суграшица.

Meteo Balkans: „Температурите у нас ще останат по-ниски за края на май. Около обяд и следобедните часове на много места ще се развиват кратки гръмотевични бури.“

Проливен дъжд и градушка с големина на грахово зърно удариха землището на шуменското село Тодор Икономово, съобщи бТВ. Има пострадали посеви и насаждения в района. Бурята е продължила около половин час. 

Лошото време засегна и стопаните в землището на село Славовица, община Долна Митрополия. Проливният дъжд, придружен с гръмотевици, е продължил повече от половин час, като е паднала и ситна градушка. 

Буря е имало и в монтанското село Мокреш, където дребните градови зърна са образували ледена покривка. Лошото време е нанесло поражения в нивите и градините в района.

През изминалото денонощие Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) изстреля 139 ракети в защитавани територии в Южна и Северна България. Общо за деня са проведени седем въздействия и са обработени 22 градоопасни клетки.

Изпълнителна агенция „Борба с градушките“: От полигоните в Северна България в градовете Грамада и Долни Дъбник и селата Долно Церовене и Бърдарски геран са изтреляни 104 ракети. По предварителни данни там има сведения за валеж от суграшица и ситен град в защитаваната територия. Предстоят съвместни обследвания с Областните дирекции „Земеделие“.

В Южна България са изстреляни 35 ракети от регионалните дирекции на ИАБГ в Хасково и селата Гелеменово и Поповица.

За периода от 30 април до 26 май 2020 г. включително са проведени 34 въздействия върху 136 облачни градоопасни клетки. Изстреляните ракети са 1297.

През следващите два дни бурите ще стихват, но дъждовете ще продължат, макар и с по-слаба интензивност, а температурите ще остана по-ниски от обичайните за края на май.

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.