Петото юбилейно издание на Националния събор на овцевъдите се проведе от 6 до 8 май край Петропавловския манастир до Лясковец и бе посетен от над 100 000 души, въпреки променливото време. Това е единственото по рода и мащабите си събитие не само в България, но и на Балканския полуостров, без аналог в Европа.
 
Пролетните дъждове не стреснаха дошлите да видят изложенията на занаяти, селскостопанска техника и оборудване за животновъдството, месни и млечни овчи и кози продукти. Събитието откриха  Калоферски гайдари и Сборна фолклорна формация от община Разлог, които създадоха настроение и допринесоха за празничната атмосфера. 
 
 
Симеон Караколев, организатор на Събора и председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ) сподели оценка и направи кратка равносметка за пет години упорит труд.
 
„За тези 5 години, т.е ако говорим чисто статистически и сумарно над половин милион посетители посетиха Националния събор на овцевъдите. Той се превърна в събитие, което се утвърди като най-голямо в сектора на селското стопанство и животновъдството в страната, ангажирайки в себе си и стопански, и културни аспекти на овцевъдството.“
 
 
 
Официалният старт на Събора беше даден с прерязване на лентата от кметовете на общините Велико Търново и Лясковец и организатора на събитието – Симеон Караколев. Форумът продължи с изпълнение на характери песни, танци и обичаи от Федерация на Етнографска група на Армъните в България.
 
 
Участие в събора взеха и производители от цяла България, които представиха продукцията си. Всеки от посетителите имаше възможност да закупи био продукти от овче и козе мляко, месо и мед директно от тях. 
 
Заради усложнената епизоотична обстановка с болестта Заразен нодуларен дерматит, тази година на Събора нямаше изложби на кози и овце, но това не измести акцента. Различните породи бяха представени алтернативно, чрез специализирана фотоизложба. Организаторът на форума припомни, че здравето на животните е преди всичко.
 
 
„Здравето на нашите животни е по-важно от самата атракция да присъстват животни, мисля, че всички го разбраха, дори и гостите. Подобна ситуация миналата есен имаше и на изложението Клермон Феран във Франция заради син език и там говедата бяха презентирани само с макети и с послания, че много по-важно е да се запази състоянието на животновъдството. Акцентът винаги е един и същ – овцевъдство във всичките му аспекти. Тази година, както сами виждате, има много гости от чужбина – от централна Азия. Всички те са категорични, че форумът е нещо, което на тях им е адски интересно и съответно ще бъде полезно занапред.“
 
 
В рамките на Събора се проведе и кръгла маса за състоянието и перспективите в овцевъдството с участието на представители на браншови организации от 18 държави от Европа и Централна Азия. Симеон Караколев коментира как тези срещи биха помогнали на страната по отношение на пазарите за мляко от овце и бенефитите, които могат да последват от това бъдещо сътрудничество. 
 
 
„Всички тези колеги и от Европа, и от останалите държави като цяло имат някаква изградена маркетингова структура, имат съответния опит. Ние няма да изгубим нищо, съответно, ако ползваме техните канали, пазари. А те в лицето на нашата страна имат един, смея да твърдя, добър партньор. Голяма част от тези държави са един потенциален партньор за съвместни европейски проекти и може би в близко бъдеще ще направим с голяма част от тях един мултинационален проект. „
 
 
Посетителите на Националния събор на овцевъдите видяха състезания на коне тежковози, изложения на Каракачанско куче, специализирана изложба на Българско овчарско куче и международна кинеложка изложба. Голямата награда в конкурса „Заблеяло ми агънце“ спечели 15-годишната Петя Станева от школата по народно пеене при Национално училище по изкуства „Добри Христов“ във Варна.