XI-ти Национален пчеларски събор ще се проведе на 6 и 7 юли в Архитектурно – етнографски комплекс „Етър“.

 

Денят на великомъченик Прокопий в българския народен календар е известен като летния празник на пчеларите. Затова той е познат още като свети Прокопий Пчелар. Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник св. Прокопий.


В народната вяра пчелите са посредници между видимия и невидимия свят и помощници на Бога. Благословени са да създават меда. Дори и злите сили не им пакостят, заради любимата си храна. Затова болестите, злосторните същества, орисниците, вилите и самодивите биват умилостивявани с мед или медени питки.


По стар обичай пчеларите стават още преди да е изгряло слънцето, за да сварят пчелите в кошерите. Отиват при тях с 2 бели погачи – “боговица” и “светец”, кадят пред кошерите хляба, намазват го с мед и после го раздават на съседи и познати за здраве и берекет и, разбира се, за добър мед.


Кошерите се “подрязват”, което означава, че се отчупва по парче от медената пита. Този първи мед има магически свойства – с него се лекуват всякакви болести. Затова трябва да се съхранява на сигурно място и да се пази през цялата година. Знахарки и баячки в миналото са лекували с него тежки ухапвания от насекоми и всички разновидности на шарката. Според поверието, когато се от меда се сложи на бузките на децата и в пазвите на моми и невести, той ги пази от лоши очи и уроки.


На този ден не се работи, за да не “изрови облак полето”. Жените пазят празника, за да им “държат” децата, да растат живи и здрави”, посочи Петя Бонева от Музея на открито, цитирана от www.gabrovo.news
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!