Международна среща на тема „Промотиране на биологичното производство в Косово и сътрудничество между Балканските страни“ се провежда от 3 до 5 декември в Прищина, Косово. Конференцията е част от предприсъединителните към ЕС инициативи, организирани от правителството на Косово. Това съобщи за Фермер.БГ Албена Симеонова, член на УС на Българската асоциация „Биопродукти“ (БАБ).

 

Албена Симеонова, биопроизводител и представител за България на IFOAM, и Лидия Чакръкчиева, експерт от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), ще участват във форума. „Целта е да представим на колегите от Косово както целите и задачите на IFOAM (Международната федерация на движенията за органично земеделие), така и как в България работим в областта на биологичното производство“, сподели пред репортер на Фермер.БГ Албена Симеонова.

 

Експертът от МЗХ Лидия Чакръкчиева ще разясни пред аудиторията бъдещата европейска програма за биоземеделие (Регламент за биологично земеделие), по която ще работят всички страни-членки на ЕС. В международната среща, която ще се проведе с участието на ръководството на Министерството на земеделието на Косово, ще се включат и представители на различни Балкански страни.

 

Идеята е в бъдеще страните от Балканите да работят заедно и да си сътрудничат в областта на биологичното земеделие, допълни Симеонова. По думите й, форумът ще е и първа крачка на БАБ към установяването на контакти с биоземеделци от Косово. А опитът на България в биопроизводството ще бъде използван в разработването на предприсъединителната програма на Косово.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!