Трето поколение на кръгоминиращия молец се появи по-рано от очакваното в Южна България, сигнализира агронома на Агри.БГ Атанас Иванов.

Агрономът съветва: Вземете мерки сега срещу най-големият неприятел в овощните градини


Повече за неприятеля
Кръгломиниращият молец (Leucoptera malifoliella) е неприятел, предимно срещан при ябълката, но напада също така череша, слива, вишна, дюля и круша. Пролетните засушавания благоприятстват масовото намножаване, каквито бяха климатичните условия тази пролет.


Неприятелят развива три поколения годишно, в случай на късна есен – частично четвърто.


Как да го разпознаем?
Повреда нанасят гъсениците. Те покосяват паренхима на листата. В началото мината изглежда като светлокафява точка от горната страна на листа. В последствие мината се разширява и личат концентрини кръгове. От долната страна на листа петната са белезникави. По листата може да има повече от една мина, в зависимост от степента на нападение. Напълно изхранената гъсеница прогризва отвор и напуска мината, търсейки подходящо място за какавидиране. Минираните листа са с намалена фотосинтеза и окапват преждевременно.


Обезлистените дървета остават с недоизхранени плодове. Цветните пъпки за предстоящата година също са по-малко.


Атанас Иванов: Ако няколко години не се вземат мерки срещу популацията на неприятеля, това може да изтощи дърветата и да изсъхнат! 


Борба
Борбата трябва да започне още през есента. Окапалите листа в градината трябва да бъдат унищожени.


Химична борба
Най-подходящият момент за борба с кръгломиниращия молец е началото на яйцеснасяне. Препоръчва се третиране с препарати инхибитори на хитиновия синтез.  Прагът на икономическа вредност (ПИГ) е 2-4 яйца на лист.


Атанас Иванов: Една от най-често срещаните грешки при провеждането на растителна защита е честото и многократно третиране с контактни органо-фосфорни и пиретроидни препарати. 


„По този начин се унищават естественните регулатори на молеца. В същото време третирането не е ефективно, тъй като гъсениците се вгризват в листата и инсектицида трудно достига до тях. При екологосъобразна растителна защита те поддържат плътността им в безвредно ниво“, обясни Иванов.

 

За борба с гъсениците се препоръчват продукти със ситемно или проникващо действие. 


„В момента прага на икономическа вредност е 4 мини на лист. Ако обаче повредата е като на снимката по-долу, борбата е безсмислена“, категоричен е агрономът на Агри.БГ.