През изминалат седмица в западните и в централните части на Южна България се наблюдава летежа на второ поколение на ябълковия плодов червей. Повредите от това поколение са по-големи, в сравнение с първото. Това сигнализира агрономът на Агри.БГ Атанас Иванов.

Кошмарът за доматите е отново на полето


Ябълковият плодов червей заема челното място, като неприятел номер 1 в овощните градини. Той е икономически вредител и може до компрометира продукцията до 90%.

Гъсениците търсят най-подходящото място за навлизане в плодовете. Вгризването продължава няколко часа, за това търсят скрити места – най-често, където се допират два плода, ямката на дръжката или в чашката между изсъхналите венчелистчета. 

Атанас Иванов: Вредната дейност на гъсениците от второто поколение може да продължи до месец септември.

За определяне летежа на пеперудите агрономът на Агри.БГ препоръчва да се използват феромонови уловки

Снимка: Wikimedia Commons


„Третирането срещу яйцата с хормонални препарати – инхибитора на хитиновия синтез, трябва да започне при праг на икономическата вредност (ПИВ) - уловени 2-3 пеперуди от 10 дка за период от 1 седмица. 2 седмици след третирането трябва да започнат наблюденията за пресни вгризвания“, обяснява Иванов. 

По думите му, за да бъдат обективни резултатите, обследването трябва да се направи шахматно на поне 10 дървета в градината. Преглеждат се 200 плода, а ПИВ е 0,8 % - 1 % пресни вгризвания.