Нова мода в престъпния свят засегна фермерите в Германия. Организирани банди са започнали да крадат бордови компютри, навигационни системи – GPS, и други скъпоструващи електронни устройства от селскостопанската техника, съобщи agrarheute.com.
 
 
Когато престъпниците не успеят да демонтират цифровото оборудване, отмъкват целия трактор.  Селските стопани от различни части на Германия се оплакват, че зачестяват случаите на кражби на електронни устройства и дори на голяма, модерна селскостопанска техника.
 
Полицията предполага, че организираните банди са пришълци от най-близките източноевропейски страни Литва, Полша и Румъния, става ясно от съобщение на полицейското управление в провинция Тюрингия.
 
 
През миналата година там са регистрирани 8 кражби на бордови компютри, дисплеи или на цели автоматични системи за управление. Засегнатите трактори и косачки са общо 20, а щетите се оценяват на около 240 000 евро. Освен това престъпниците са откраднали и три трактора, оборудвани с висококачествени GPS-технологии. Така общата стойност на щетите достига половин милион евро.
 
В провинция Саксония Анхалт кражбите на електроника от селскостопанската техника непрекъснато растат от 2014 г. досега. Само от началото на тази година са регистрирани 24 нови случая на отнемане на скъпоструващи цифрови системи.
 
През същия период в Долна Саксония е откраднато оборудването на 20 селскостопански машини на обща стойност 15 000 евро. 
 
Престъпниците проявяват силен интерес и към телескопичните товарачи, фургоните и системите с активни бази данни.
 
Специалисти съветват фермерите да защитят техниката си с подходяща маркировка и да оборудват гаражите си с надеждни охранителни системи.