Повече от 60% от четирите сортови групи тютюн в страната за реколта 2016 вече е разсаден, съобщи Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, цитиран от Националното радио. За Североизточна България първенци са шуменските общини Венец и Каолиново, силистренските Дулово, Ситово, Силистра, Главиница и Тутракан, разградските Кубрат, Завет и Исперих и общините Ветово и Сливо поле от област Русе. Очаква се при благоприятни климатични условия разсаждането да приключи към средата на юни. 
 
23 623 тона е общото количество произведен тютюн в страната за реколта 2015 година, посочи Филев. За едролистната сортова група “Виржиния” са произведени 7 400 тона, от които 6 000 тона са продадени на средна цена 4,31 лв/кг, а останалото количество 1 400 тона са по складовете на стопаните. От втората едролистна сортова група тютюн “Бърлей” са произведени 3 855 тона, от които 3 780 тона са продадени на средна цена 2,78 лв/кг, а останалите 75 тона предстои да бъдат реализирани. За ориенталската сортова група “Каба Кулак” са произведени и реализирани 3 130 тона на средна цена 3,66 лв/кг. От най-масовия ориенталски тютюн “Басми” в страната ни са произведени 9 255 тона на цена 5,05 лв/кг, като все още има нереализирани 30 тона тютюн. 
 
“И други години е имало напрежение при изкупуването на тютюна, като обяснението е в пазарната конюнктура, каза Цветан Филев”. “Българските производители на ориенталски тютюн работят в жестока конкуренция с колегите си от съседните държави – Турция, Гърция и Македония, а отглеждащите “Виржиния” и “Бърлей” – с Италия, Полша, Испания и Франция. Нещо повече, конкуренти в това отношение са ни и световните лидери в производството на тютюн като Малави, Зимбабве, Индия и Бразилия.