Само няколко месеца след като беше отпушен износът за Турция, над 5000 овце и кози за разплод са изнесени за южната ни съседка. Това заяви зам.-министър д-р Цветан Димитров при откриването на първото националното изложение за месодайни породи овце на „Сливен експо“, съобщи Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
 
По думите на зам.-министъра, показаните животни от породите „Ил дьо Франс“ и „Мутон Шароле“ са гордост за българското животновъдство.
 
Председателите на двете развъдни асоциации Пламен Николов и професор Димитър Димитров получиха почетни плакети от името на министъра на земеделието Румен Порожанов.
 
Тази година се навършват 50 години от внасянето на първите животни от породата „Ил дьо Франс“ в България и 15 години от внасянето на „Мутон Шароле“. В България има над 100 000  месодайни овце.
 
 
В рамките на събитието се проведе  демонстрация на ехографско изследване на животни от френски водещ специалист в тази  област.  Сред чуждестранните гости на изложението е  Жан Пиер  Жослен, председател на  френската Национална  организация за селекция на месодайни породи  „Ил дьо Франс“ и „Тексел“.
 
В рамките на изложението се проведе и научно-приложна конференция за развитието на месодайното овцевъдство в страната. Участие взеха научни работници от Селскостопанска академия, от Тракийския университет, от Изпълнителната агенция за селекция и репродукция в животновъдството,  експерти от МЗХГи представители на двете развъдни асоциации.