Агенцията по заетостта обобщи данните за нивото на безработица и търсенето на работна ръка за месец май. Бизнесът обяви 17 хиляди свободни места през май, информират от Агенцията по заетостта. 16 912 свободни места на първичния трудов пазар са обявени в Агенция по заетостта през месец май 2014 г.

 

Година по-рано - през месец май 2013 г., обявените места са с 3 894 по-малко. Данните говорят за явно оживление на трудовия пазар, обобщават от агенцията. Сред секторите, в които има най-много новообявени работни места, е селското стопанство. Агросекторът е обявил 1 318 свободни работни места през изминалия месец.

 

Междувременно през май започналите работа на първичния пазар безработни са 19 571 – с 1 418 души повече в сравнение с май 2013 г. През месец май 2014 г. безработицата в страната продължава значително да намалява, отчита агенцията. С над 31 хиляди души е намалял броят на безработните, регистрирани в бюрата по труда, през последните два месеца - април и май.

 

Анализите за месец юни ще бъдат направени в средата на следващия месец. От агенцията, обаче, съобщават, че и в момента има заявен сериозен интерес към работници в селското стопанство и в преработката на първична аграрна продукция.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!