Вече втора година няма реализиран нито един проект по мярка „Промоция в трети страни” от европейската програма за подпомагане на лозарството и винарството, съобщи в Пловдив по време на "Вианрия" зам.-изпълнителният директор на ДФЗ Ангел Кинанов. Имало подадени проекти, които се разглеждат, но очевидно понеже материята е специфична – стратегии, начини, ползи и т.н. в България нямало хора с опит, които да могат да изготвят такива проекти, за да стане ясно, че парите, които се дават от ЕС, няма да отидат на вятъра.

На щанда на МЗХ е строен целият сектор „Вино” на ДФЗ, който да разясни на желаещите да кандидатстват по тази интересна програма. Направени са и брошури, в които се разяснява с какви документи се кандидатства. "Това, че не се усвоява програмата не е добре, тази мярка може да доведе до резултати и повишаване на продажбите в трети страни. Те ни изпратиха техни фирми изпълнители, които също ще бъдат тук на „Винария”, посочи Кинанов.

Около 2 милиона евро на година се отпускат по мярката „Промоция в трети страни”. Тези средства за сега могат да се прехвърлят към другите две мерки, към които имало повече интерес.

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!