На последната борсова сесия зърното изчезна от стоковите борси у нас. Оферти за продажба на зърно вече няма, а има единствено предложения за покупка на зърна.

 

Липсата на насрещно предлагане може да се обясни с 2 основни причини. Първо, зърнопроизводителите, които са имали спешна нужда от финанси са продали определени, предимно малки количества зърно, за да изчистят задълженията си. Както те, така и всички останали в момента задържат зърното от продажба, с цел очакване на по-високи цени. Според анализаторите в бранша, повишение на котировките може да се очаква от края на месец Септември до края на Октомрви.

 

По информация на Фермер.БГ от тазгодишната зърнена реколта се изнася единствено фуражна пшеница. Пазарите за нея са в предимно в страните от Близкия Изток, като основно се товарят кораби на пристанището в Бургас и по-малко на това в Балчик. Експортните цени са в диапазона 290-310 лв.тон/без ДДС.

 

През последните дни котировките на зърното в Русия и САЩ започнаха да растат. Тон пшеница от новата реколта във Франция пък се търгува на 212 EUR ( FOB ). Цената за износ на хлебна пшеница от пристанище в Германия сега е 230 евро/т, при 215 евро/т само преди седмица. Хлебната пшеница в САЩ е на цена от 298 долара/тон ( FOB ) , докато преди седмица износът се е осъществявал при 281 долара/тон. През последните дни Русия е продала на Египет голямо количество пшеница при цена от 294 долара/тон, докато миналата седмица сделките за износ са били при 272 долара/тон.

 

© 2011 fermer.bg