Студенти от Професионалното висше училище по селско стопанство „Чуфели“ край град Тоди в италианската област Умбрия полагат изпити извън аудиториите, сред природата, показва репортаж на Телевизия "Европа".

Агроиновации: Стартъпи кандидатстват за правна и счетоводна подкрепа

Ситуацията с коронавируса наложила новия метод при провеждане на изпитите. Обикновено те се провеждат в края на петгодишното обучение, в голяма зала вътре в сградата. От управата на колежа споделят, че този начин на изпитване – „на открито“ е много подходящ за аграрно учебно заведение

"Нашият селскостопански колеж е един от най-добрите в Италия. Нормално е да намерим решение за провеждане на изпитите навън. Имаме 75 хектара земеделска земя, простираща се около кампуса. Това е нашата най-голяма външна лаборатория. Да се провеждат изпити тук е напълно естествено", казва Гилберто Сантучи – директор на селскостопанския колеж „Чуфели“

Изпитваният сяда на пейка, разположена в градината. Срещу него се позиционират седмината изпитващи, които са на безопасно разстояние един от друг. Носят и задължителните маски. Сред звуците на природата и пезажа от обработваеми земи, колежаните защитават своите дипломни работи.

„Всъщност е успокояващо да бъдеш навън сред природата. Дори ние, които сме в селскостопански колеж и се намираме по средата на природата, трябва да даваме най-доброто от себе си и да спазваме изискванията. Да чуваш песента на птиците вместо шум от коли в градския трафик е много по-отпускащо.“, смята студентът Матео Лентики.

За студентите по селско стопанство не е никак необичайно да бъдат на големи открити пространства. В курса си на обучение те изучават всеки аспект на управлението на една ферма – от грижата за животните и земеделските култури до използването на дрон за следене на влажността на почвата.

Изпитът е устен. В Италия всички студенти полагат устен и писмен държавен изпит, но тази година писмените проверки бяха отменени заради големия риск от заразяване.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Млади фермери: Какви мерки са нужни за излизане от кризата?

Подмладяването на фермерското съсловие е мисия възможна

Ку-треска: Добри новини за фермата в Съботковци