Проверките в животновъдната ферма на Петър Петров от габровското село Съботковци завършиха и резултатите от тях са добри – случаят с Ку-треската там е приключен.

Ку-треска: Фермер с положителна проба чака документи за болестта

Бащата Илия Петров и синът Петър сега се възстановяват от премеждията през последните дни. В семейната ферма те отглеждат крави и овце, преработват суровото мляко в малка мандра и продават продуктите в няколко магазина в Габрово. Повечето крави са от породата „Българско кафяво говедо“ под селекция, имат и „Жарсе“.

„Продукцията ни беше изследвана тази седмица, резултатите от пробите доказаха, че тя е преработена при правилни температурни режими и е чиста“, сподели пред Агри.БГ Петър Петров.

„Ку-треската е маловажно заболяване за ветеринарната общност“, коментира пред БНР д-р Георги Чобанов от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). „Начинът на заразяване е минимален, става при тесен контакт с животните, не се предава от човек на човек. Може да се предаде и чрез консумация на сурово непастьоризирано мляко“, поясни ветеринарният специалист.

Баща и син Петрови са единствените животновъди в малкото село Съботковци. При редовни ветеринарни тестове на кравите една от тях дала миналата седмица положителна проба за Ку-треска. Животното веднага било отстранено.

Ку-треската е бактериална инфекция, която се лекува с антибиотици – както при хората, така и при животните.  

Тревогите около стопанството на Петрови тръгнаха от брифинга на Националния оперативен щаб (НОЩ) срещу коронавируса на 17 май. Тогава проф. Тодор Кантарджиев посочи, че са открити три огнища на Ку-треска в Габровско, като инфекцията е засегнала двадесет души, а една от фермите е в Съботковци. Макар че между коронавируса и Ку-треската няма нищо общо, хората са наплашени и страхът от болести е голям. А в село Съботковци за лош късмет има само един животновъден обект – на Илия и Петър Петрови.

„През последните дни животните бяха тествани и пробите са отрицателни, няма зараза“, изтъкна сега Петър. Той вече разполага с протоколи от институциите, които са проверявали работата на фермата – Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) и Районната здравна инспекция (РЗИ). 

Тестовете са направени на част от кравите и на овцете. Резултатите са отрицателни за инфекцията.

Младият фермер е окуражен, че заключенията в документите от всички инспекции са добри. 

„Не ме спират от работа, не ми спират продукция, няма да ми унищожават животни, няма никакви рестрикции, нито някакви глоби – нищо“, обобщава Петър.

За себе си е отбелязал, че служителите в институции му съчувстват за лошото стечение на обстоятелствата, при които фермата му е влязла в новините на щаба.

„Получих протоколите от РЗИ, от ОДБХ. Нямам блокирана продукция, няма ограничения. Всички ми влизат в положението и съжаляват за този малшанс. Специалистите са си написали нещата, както са: всичко е в норма“, допълва Петър.

От РЗИ също го успокоили, че тази болест не е опасна и се лекува с обикновени антибиотици. Петър и баща му вече знаят това от опит. Без да имат оплаквания, двамата бяха дали положителни проби за заболяването и трябваше да пият антибиотик.

Институциите в региона приключиха работата си по случая с предписания към стопанина, които и той смята за важни: да не допуска външни лица в обекта, винаги да поддържа градусите за пастьоризация над 72,5 градуса за половин час, да ваксинира кравите с ваксината срещу Ку-треска

За броени дни малката ферма в Съботковци се превърна в една от най-проверяваните в страната. Експерти са проверили дневниците и производствената документация, взели са извънредни проби от млякото. Всички резултатите са наред и сега остава последната стъпка - фермата да си върне доверието на пазара.


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Гости от бъдещето в Приеми ме на село

Младежи се учат на фермерство в спецакадемия

Млад фермер печели с проект за Калоферска дългокосместа коза