Биволите в България са около 8300, като 5000 от тях са майки-биволици. „В сравнение с миналата година се наблюдава спад в бройките и ако продължава така ще затрием породата Българска Мурра”, коментира председателката на Асоциацията на биволовъдите в България ст.н.с. д-р Марина Цанкова по време на годишна среща на членовете в Шумен, където се събраха около 80 биволовъди от ферми в цялата страна.

 

„Проблемите, които стоят пред нас не са по-различни от предишни години - изкупната цена на биволското мляко е около 1 лев, но има райони, в които е около 0.60 лв, което е подигравка към труда на животновъдите”, подчерта Цанкова. По нейните думи обещаните през октомври миналата година от премиера Бойко Борисов 1.2 млн. лв. за биволовъдите все още не са получени.

 

Последната информация от Асоциацията, базирана в Шумен е, че вече се работило по нотификацията на българското биволовъдство в ЕС и чак след нейното одобрение биволовъдите биха имали възможност да получават субсидии, които ще се иска да бъдат в размер на 300 лв. на глава животно.