Българската пшеница е качествена, при някои видове зърно като твърдата пшеница има внос, но в страната има достатъчно зърно, каза Борис Ангелов, управител на монтанския клон на Стоковата борса, цитиран от радио „Фокус”.

 

На борсата в Монтана се търси предимно българска пшеница при цена около 310-320 лв./т, царевицата се търгува около 250 лв./т, цената на слънчогледа е от 580-600 лв./т, а овес и ечемик не се появяват на пазара. „Нормална е тази търговия на зърно в момента. На борсата има сделки за пшеница на 320 лв./т – доставка при купувача.

 

Разбира се, купувачите предлагат цени от 350 лв. до 400 лв. за тон”, обясни Ангелов. В световен мащаб има задържане на цените на зърното, като в различните страни има покачване или спад на цените на пшеницата, допълни Ангелов. Достатъчен е запасът от зърно в страната – над 2 млн. тона е пшеницата, която се съхранява в България.

 

По думите на Ангелов достатъчно е и количеството на царевицата, както и на ечемика, който се предлага на борсата, но се изчаква за по-висока цена. Ангелов е категоричен, че потреблението напълно е задоволено в страната и няма условия за създаване на кризисна ситуация.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!