Българският работник в сектор „Земеделие“ е вторият най-нископлатен на Балканите, сочат данните от изследване на КНСБ. Българските земеделски работници получават среден доход от 419 евро и са по-напред единствено от своите македонски колеги, които получават 401 евро. 
 
 
За сравнение, в Хърватия заплатите за такъв вид труд са средно 926 евро. В Босна средното възнаграждение е 632 евро, в Черна гора – 771 евро. Най-богатите земеделски работници живеят в Словения, където получават по 1346 евро на месец. 
 
Близо до нас е само Сърбия, където заплащането е 463 евро, показва проучването на синдикалната организация, цитирано от председателя ѝ Пламен Димитров, който откри международна конференция за заплащането в сектора, организирана от Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ и с подкрепата на фондация „Фридрих Еберт“. В дискусиите участват 17 представители на различни синдикати от 6 държави, сред които Турция, Сърбия и Босна и Херцеговина.
 
 
„На всеки лев допълнителна добавена стойност в сектор „Селско стопанство“, работникът получава едва 30 стотинки към заплатата си", изтъкна пред участниците в конференцията икономистът в КНСБ Любослав Костов. Според Института по социални и синдикални изследвания (ИССИ) към организацията в хранителната промишленост разходите за единица труд на час са 4.16 лв. Като процент от общите разходи на дейността това представлява едва 8.1%.
 
Пак по данни на ИССИ разликата в заплащането на труда в България и в останалите страни членки варира от 50 до 80% за новите и от 3 до 10 пъти за старите страни членки.
 
Според президента на КНСБ Пламен Димитров у нас се наблюдава изкривяване на пазара заради европейските средства, които постъпват в сектор „Земеделие“. От близо 15 млрд. лв., 11 млрд. лв. са били насочени към зърнопроизводството.
„Това концентрира огромни средства в малко ръце и пречи както на заплащането, така и на развитието на сектора като цяло", обясни Димитров, цитиран от economic.bg.
 
Председателят на Федерацията на независимите синдикати Светла Василева отбеляза от своя страна, че целите на организацията са до 2021 г. доходите на работещите в сектора да се увеличат с 42 процента, а заетостта – с 15%. Това според нея ще помогне да се изсветли отрасъла, тъй като по думите на Василева 40 процента от работещите в него са в сивия сектор.