Министерството на земеделието и храните (МЗХ) работи по създаването на единни електронни регистри в аграрния сектор, както и по електронни системи, които да улеснят земеделските производители при подаване на заявления за директни плащания. Това припомни зам.-министър Явор Гечев.

 

Той заяви, че следващият етап е свързан с възможността земеделските производители да подават проектите си по ПРСР 2014-2020 г. по електронен път. По думите на Гечев процедурите по изграждането на такава система са сложни и продължителни, но МЗХ има готовност и първата стъпка на системата ще позволява частично електронни услуги по подаване на проекти.

 

„Ако работата продължи със същите темпове, в рамките на 2015 г. трябва да имаме изградена цялостна система по електронно кандидатстване. Определено първите проекти догодина няма да могат да се подават по електронен път, но съм оптимист и смятам, че до края на 2015 г. може да има цялостно електронизиране на процесите по кандидатстване“, заяви Явор Гечев.

 

По думите на зам.-министър Гечев веднага след приемането на ПРСР 2014-2020 г. през септември започва поетапното разписване на наредбите така, че да може всички мерки да бъдат отворени още от началото на 2015 г. Намеренията на МЗХ са до януари 2015 г. всички наредби да са публикувани като едновременно с това да бъде отворена цялата програма с всички мерки.

 

„Нямаме притеснения по отношение на справянето с наредбите. Притеснението ни беше свързано по-скоро с разписването на Програмата, защото имаше къси срокове и изключително много изисквания“, заяви Гечев. Той уточни, че до месец септември най-вероятно комуникацията по ПРСР 2014-2020 г. с Брюксел ще продължи, тъй като някои от преходните регламенти все още не са в окончателен вид.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!