Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) създават категория „Зелена звезда“ за заведения, предлагащи еко, био или натурални продукти, стана ясно на проведена работна среща с участието на зам.-министъра на земеделието Бюрхан Абазов и зам.-министъра на икономика и енергетиката Бранимир Ботев, информират от пресцентъра на МЗХ.

 

Биопродуктите и „свежите“ плодове и зеленчуци ще бъдат организирани на отделни щандове в търговските вериги. Това предвиждат част от промените които ще бъдат включени в Наредба № 1 за правилата за прилагане на биологично производство. По този начин потребителите ще могат да правят своят информиран избор между три групи продукти в търговските вериги – био, „свежи” и традиционни плодове и зеленчуци. Това заяви зам.-министър Абазов на работна среща с браншови организации от сферата на туризма в град Варна.

 

На срещата се обсъдиха възможностите за създаване на критерии за оценка за придобиване на категорията „Зелена звезда” от туристическите обекти. „Зелената звезда” ще идентифицира заведенията, в които се предлагат еко, био или натурални продукти и ще дава допълнителен авторитет за привличане на повече клиенти. МЗХ и МИЕ ще си партнират за „изчистване” и създаване на критериите, по които ще бъдат включени продуктите в категорията „Зелена звезда”, каза зам.-министър Абазов. Представителите на туристическия бранш предложиха освен био и еко да се приложи и трети критерий за „Зелена звезда”, който да е натурално произведена продукция в България. По този начин ще бъдат стимулирани родните производители и ще се постави акцент върху българската продукция.

 

В отговор на поставени въпроси по време на дискусията зам.-министър Бюрхан Абазов обясни, че МЗХ търси начини да се осигури най-прекият път за българските производители до търговските обекти, за да могат те директно да предлагат продуктите си. С този ход ще се повлияе на тенденцията 90% от биопродуктите, които се произвеждат в страната ни да се изнасят зад граница.
 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!