Министерството на земеделието и храните (МЗХ) има визия как да се разпределят 6-те милиона евро, отпуснати за българските животновъди във връзка с кризата в млечния сектор.
[news]
В интервю за БНТ министърът на земеделието и храните Десислава Танева каза, че за кравето мляко ще се приложи вариантът с двата критерия – и за глава животно, и съгласно докладваните продажби по млечните квоти. При овчето и козето мляко, критерият вероятно ще бъде само на глава животно. „Ако за овче и козе мляко не приложим изискването за фактури за продадени млека, това е само, защото искаме да направим плащането веднага заради зимата, защото няма да има приключена финансова година“, уточни министър Танева.
 
Относно изплащането на допълнителните субсидии за мляко, те вероятно ще бъдат изплатени до края на тази година, въпреки че съществува и вариант да се изплатят до март следващата година, посочи Танева. По думите ѝ „по-полезно е средствата да бъдат изплатени веднага, за да се осигури зимата за животните“.
 
Очаква се тази седмица да се обнародва Регламента, който ще даде рамката за разпределение на тези 6 млн. евро и официално МЗХ ще обяви прилагането на критериите
 
Фермер.БГ припомня, че миналата седмица на Консултативния съвет по животновъдство ръководството на МЗХ предложи на браншовите организации в сектор Животновъдство три варианта за разпределяне на помощта от 6 млн. евро от ЕК: Първият вариант на разпределение на 6-те милиона евро е на глава животно. Вторият вариант на продадено количество мляко или на литър мляко. Третият вариант теоритично да се раздели бюджетът за 50% на глава животно, 50% на литър мляко.
 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!