Заместник министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов заедно с представители на браншови организации ще проведат обществено обсъждане за промените в Наредба № 2 за специалните изисквания за участие в одобрените схеми за национални доплащания и за специфично подпомагане.

Срещата ще се проведе в МЗХ в сряда, от 14:00 часа, съобщиха от Земеделското министерство.

Намерението на МЗХ за въвеждане на т.нар. схема за преразпределително плащане като част от схемата по СЕПП от тази година разбуни духовете в земеделската общност.

От Министерството посочват, че завишеното подпомагането на първите до 30 хка  (300 дка) ще има положителен ефект върху развитието на зеленчукопроизводството, овощарството и животновъдството. За него се използва част от пакета за директните плащания.

В същото време от АЗПБ заявиха, че промените в Наредбата са направени "на тъмно" и започнаха да правят свой анализ за ползата от преразпределителни плащания от 2014 г. 

От НАЗ заявиха, че "приветстват" започналото обществено обсъждане на Наредба 2, но според Асоциацията то е започнало „в последната минута". Зърнопроизводителите настояват готвените промени относно въвеждане на схемата за преразпределително плащане да бъдат временно стопирани.

 
На интернет страница на Министерството в секция „Актуално” е публикуван анализ на потенциалния ефект от прилагането в България на Схемата за преразпределително плащане през 2014 г.      

Анализа можете да изтеглите и от тук:
 


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!