Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предлага промени в Закона за генетично модифицираните организми (ГМО). Целта на законопроекта е да се хармонизира българското законодателство с изискванията на Директиви на ЕС относно работата с генетично модифицирани микроорганизми в контролирани условия и относно екологичната отговорност за предотвратяването на екологични щети. Това се посочва в мотивите към законопроекта, който е публикуван за обсъждане в Портала за Обществени консултации (www.strategy.bg).

Със законопроекта се въвежда изричното задължение работата с ГМО в контролирани условия да се извършва в регистрирани помещения, които осигуряват адекватна защита, дори когато дадените организми не представляват риск за здравето на човека и животните, и за околната среда.

Допълнително се правят изменения, повишаващи научни и административен капацитет на Консултативната комисия по ГМО към Министъра на околната среда и водите. Това ще гарантира, че всяка дейност свързана с ГМО ще преминава преглед от компетентен научен орган. Заедно с това се подобрява координацията между държавните институции отговорни за контрола на ГМО.


ИЗТЕГЛЕТЕ ОТ ТУК: Проектозакон за ГМО и мотиви към него
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!