Мошеници, представящи се за проверяващи от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) обикалят по стопаните и се опитват да им взимат пари, научи Фермер.БГ. 

 

Производители менте лъжат търговци с фалшиви фактури

 

Бандитите пристигали, обяснявали, че ще правят проверка и започвали да „откриват“ нередности и неизрядности от страна на земеделския производител. 

 

След като „констатирали“ нередностите започвали по различен заобиколен начин да намекват, че са готови да приемат определена сума, за да не отбелязват нарушението в протоколите и така стопанинът  да избегне различни санкции. 

Има стопани, които са посещавани от подобни „проверяващи“ не един и два пъти. 
 
Какво да правите?
Първото нещо, което трябва да направят проверяващите, е да се легитимират, обясни за Фермер.БГ адвокат Стефан Вачев. 
Но тъй като знаем, че новите технологии са доста напреднали и всичко може да се подправи, е необходимо да видите с очите си заповед за проверката. 
 
„Без заповед не могат да влязат в стопанството Ви и никакви проверки не могат да се правят“, каза юристът. Ако проверяващите все пак Ви се сторят съмнителни, може да се обадите и в ДФЗ и да попитате дали Ви е изпратена проверка. 
 
Ако сте сигурни, че сте попаднали на мошеници, подайте сигнали в полицията и в ДФЗ, за да могат компетентните органи да ги спрат да безчинстват и да взимат пари от фермерите, съветва адвокатът.