Възможностите за подпомагане на рибарите със средства по оперативните програми на ЕС бяха обсъдени по време на среща в плевенското село Байкал, разположено на брега на река Дунав.

 

Срещата се проведе по инициатива на кмета на община Долна Митрополия Александър Печеняков. Специалистът по въпросите на евроинтеграцията към общинската администрация Виктор Петров е запознал присъстващите с условията за кандидатстване по различните схеми на оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство" (ОПРСР). До края на юли се очаква да бъдат отворени шест от тях. За съпоставка за последните две години са отворени само две мерки.

 

Това е една чудесна възможност за рибарите за подпомогнат своята дейност, подчерта кметът на общината Александър Печеняков. Процедурите, по които ще се набират предложения, са "Риболов във вътрешни водоеми", "Колективни дейности", "Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки", "Развитие на нови пазари и промоционални кампании", "Пилотни проекти" и "Постоянно прекратяване на риболовни дейности".

 

Схемите дават възможност както за подмяна на оборудването на рибарите - лодки, уреди, консуматив и, така и за рибарските съоръжения, разположени на брега. Рибарите получиха уверението на кмета на община Долна Митрополия Александър Печеняков, че експерти на администрацията ще ги подпомогнат в разработването на проектните предложения. Те коментираха и възможността за регистриране на сдружение на рибарите в Байкал.

 

Местните хора са убедени, че търговията с риба ще трябва да влезе в рамките на европейските изисквания за съхранение и предлагане, затова са заявили желанието си да имат и модерна рибна борса.