Стотици фермери излизат днес в 12 ч. на протест, предимно в Южна България, съобщиха за Фермер.БГ от Националната асоциация на млекопроизводителите. Наказателната акция от тяхна страна е заради острата данъчна политика, която води държавата срещу тях, както и заради неполучени субсидии за глава животно.

Протестите ще бъдат по места, като най-масов се очаква да бъде този край карловското село Долна Махала, където ще се съберат животновъдите от Пловдив и Стара Загора. На протест излизат и колегите им от Сливен и Кърджали.

Една трета от животновъдите в Пловдивско не са си получили субсидиите за отглеждането на животни. Фермерите се заканиха да блокират за кратко Карловския път.  През 2008 година в  община Съединение  е имало 23 фермера, а сега са останали само 17 човека, които се занимават с животновъдство. През 1990 г. е имало 8000 крави, а сега броят им едва надхвърля 1000. Поради късно започналото изплащане на субсидиите и липсата на възможности за кандидатстване по Програма за развитие на селските райони рязко е намалял броят на отглежданите животни, твърдят стопаните.  Двойно е поскъпнал и фуражът.

 

В секцията Fermer.BG web TV ® може да гледате как шефът на ДФЗ Светослав Симеонов говори за данъците и протестите.

 

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!