Да спре вносът на сухо и кондензирано мляко и производните от тях от 1 септември, настояват от Националната асоциация на млекопроизводителите в открито писмо до премиера и министрите на земеделието, финансиите и икономиката, съобщи за Фермер.БГ Андриан Цаконски.

В нашата страна продължават да влизат безконтролно сухи и кондензирани млека, които не са акцизни стоки и от тях няма нито един лев постъпление в държавата. За тяхна сметка не се изкупува произведеното у нас сурово мляко или се изкупува на цени, два пъти по-ниски от себестойността, се посочва в писмото. Изкупната цена на млякото в началото на септември е между 20 и 50 стотинки за литър. Това обрича на унищожение целия животновъден сектор и повлича производители на зърно, които са свързани с нас, пишат млекопроизводителите.

Мандрите, които работят със сурово свежо мляко, произведено у нас, също се оказват неконкурентни на тези, които работят с изкуствените млека. Така българите купуват мляко на по-ниска цена, но и с много по-ниско качество, предупреждават фермерите.

Националната асоциация на млекопроизводителите ще проведе през следващата седмица заседание на УС. На него ще се обсъди възможността за обединение на всички животновъдни организации. По информация на Цаконски на 20 септември на Шипка ще се проведе общ събор, на който ще бъдат поканени всички животновъдни организации. На техните председатели ще бъде предложено да си подадат оставките и там на място да се избере един общ нов председател на нова обединена животновъдна структура.

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!