Животновъдството в момента е в трагично състояние, а управляващите са седнали да правят закон за животновъдството. А докато той стане реалност, отрасълът може напълно да е загубен, коментира пред Фермер.БГ млекопроизводителят от Стара Загора Танчо Колев.

До сега управляващите не са посочили начин за вливане на свежи пари в сектора точно в този момент, когато са най-необходими. През миналата година бяха гласувани 61 млн. лв от държавния бюджет, които в средата на декември бяха раздадени на фермерите. Брюксел позволи и през тази година такива средства да се раздадат на фермерите, но само те са недостатъчни, заяви Колев.

Животноводите от регион Стара Загора обявиха днес, че на 15 октомври ще се проведе протест от 11 часа. Информация за протеста е разпратена до вскички региони в страната. „По врема на протеста няма да излизаме с животните, поне за сега, коментира Колев, но със сигурност ще изливаме мляко”. 

На въпрос протестите ли са последната възможност за постигане на целите на животновъдите и не е ли по-добре исканията да се постигнат чрез диалог, Колев коментира „Вчера нямаше никакъв диалог. Какъв диалог да има при положение, че там нямаше нито премиер, нито представител на финансовото министерство, за да каже, че има ресурс за животновъдството, нямаше го дори и шефът на фонд „Земеделие” Калина Илиева. А все пак трябва да се има предвид, че ДФЗ е една от най-мощните банки в страната, тъй като през него преминават най-много средства, заяви Колев.

Според фермера на вчерашната среща много от отговорите са били политически, а не конкретно за спасяване на сектора. „В крайна сметка вече не сме в предизборна кампания, за да чакаме политически отговори и обещания”, коментира той. В този смисъл постоянното повтаряне на това, че са разсрочени нисколихвените кредити и че са отпуснати нови кредити в никакъв случай не означава, че това спасява сектора. „Например на един нуждаещ се от бъбрек, това, че ще му направим хемодиализа утре, не означава, че сме му дали нов бъбрек. Ние в момента сме на хемодиализа и се нуждаем от органи, с които да съществуваме – а разсрочването на заемите означава удължаване на нашите мъки, обясни фермерът.

През последния месец Танчо Колев е бил принуден да продаде осем животни, за да си плати тока и вноските по кредитите към банките. Много фермери са в същото положение, а някои дори трабва да продават „на едро”, защото са просрочили задълженията си към банките.

Животновъди обсъждат състоянието на сектора на форум в София

Субсидия за глава животно 80-100 лв. през 2010 година?

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!