Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви днес пред журналисти, че има информации, според които агнешкото месо за Гергьовден няма да е достатъчно за пазара. По думите на министъра недостигът може да бъде тълкуван по два начина. „Хубавото е, че износът е бил добър за Великден, което означава, че има валутни приходи за държавата. Това е като контратеза на това, което коментират част от животновъдите, че няма какво да правят агнетата. Щом са свършили агнетата и цента е висока, значи нещата не са толкова драматични” – така смята министърът.

„След като са свършили българските агнета, това означава, че те са изкупени, изнесени или изядени. Според мен са изнесени”, каза още Найденов. Според него обаче страшно няма, защото българският пазар няма да остане без агнешко месо. При недостиг веднага ще се направи внос, предимно от Австралия и Нова Зеландия.

„Това са добри дни за животновъдите – каквото и да произведат, ще бъде реализирано”, каза министърът.

Какво мислят обаче животновъдите... Наистина ли за тях това са „добри дни”...

Явно министърт е получил просветление от някъде, за да каже публично тази истина, че българското производство не може да задоволи търсенето, коментираха животновъди пред Фермер.БГ. Добри дни – да, но добри дни – не за нас животновъдите, а за търговците, които печелят от цялата работа. За съжаление настоящите управляващи за сега продължават политиката на предшествениците – към унищожаване на българското животновъдство, категорични са фермерите.

Държавата да не се притеснява!!! Агнешко месо ще има, с ирония коментират фермери. В ЕС има достатъчно агнешко месо. Изводът, който можем да си направим пък е следният – Благодарение на политиката на правителството българите ще консумират по-евтино агнешко месо (от чужбина), с насмешка обобщават животновъди.

Цените на месото, което се внася отвън са много по-ниски от тези, които предлагат българските производителие, но колегите им могат да си го позволят, защото получават субсидии за животните си (за разлика от българските фермери, които водят непрестанна борба за оцеляване). А и замаразеното евтино месо, което се внася от чужбина в много случаи не е агнешко, а шилешко, което поставя месото в съвсем друга категория, обясняват животновъдите.

Според земеделския министър Найденов пък независимо от кризата потреблението на българско агнешко месо е било сравнително високо в Гърция и Италия.

снимка: www.selo.bg