Обмисля се възможността за разсрочване на нисколихвените кредити, дадени на животновъдите от ДФ "Земеделие" през миналата година. Това съобщи в Добрич министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Причината е, че предходното правителство е дало заемите на фермерите с идеята по-късно те да бъдат покрити със субсидии от ЕС. Фермерите са били убеждавани от предишното ръководство, че тези кредити ще бъдат покрити с плащания на глава добитък, т.е., че Идентификационната система ще заработи, те ще започнат да получават средства и с тях ще погасят заемите си. Уви, обаче това не се случи...

На следващото заседание на Държавен фонд "Земеделие", което ще бъде свикано след две седмици, ще бъде гласувано разсрочване на задълженията на животновъдите. До края на годината пък трябва да заработи Идентификационната система за животните, за да може през 2010 г. да бъдат превеждани европейски субсидии на глава животно, съобщи още Найденов. Според разпоредбите на ЕС те могат да се дават до 2011 г. включително.

Фермер.БГ припомня, че през миналата година ДФ "Земеделие" отпусна 7.5 млн. лв. под формата на кредити за животновъдите. Средствата се даваха при 3% годишна лихва и едногодишен гратисен период.

Според Мирослав Найденов вероятно корпоративни интереси са попречили на старта на системата. В България има 200 хил. крави, а са поръчвани над един милион ушни марки за тях. Ако съмненията ми за злоупотреби се потвърдят, виновните ще бъдат дадени на прокурор, обеща още министърът.

Ако Идентификационната система не стартира до нова година, виновните за това ще си тръгнат. Ще си отида вероятно и аз, но те ще са преди мен, заяви Найденов. Преди години от НВМС и РА само си прехвърляха топката един на друг, а когато ги събрах на разговори се оказа, че те дори не са се виждали. Те наистина трябва да започнат да работят, защото заради техните боричкания хората не само не получават, но и губят стотици милиони всяка година. Тази система трябва да заработи сега, тъй като животновъдите имат право на субсидии на глава добитък до 2011. След това всичко ще се обезсмисли, коментира Найденов.

Министърът каза още, че ще поиска проверки на вноса на млечни и месни продукти. Според него в момента един от големите проблеми е липсата на специализирани борси, на които да се продават лицензирани продукти.

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!