Министърът на земеделието Мирослав Найденов коментира в интервю пред БНР, че мотивите за обявените протести на животновъдите са неоснователни. Според министъра „очевидно те самите (животновъдите – бел. ред.) не са успели да изяснят за какво се борят и какво искат”. Публикуваме отговорите на Мирослав Найденов, дадени в предаването „Преди всички” по Националното радио:

Честно казано, не съм наясно кои от животновъдите какво очакват от мен, заяви в предаването "Преди всички" министърът на земеделието и горите Мирослав Наденов. "Аз имам ежедневен контакт с животновъдите или с тези, които имат претенцията да ги представляват. За съжаление вчера, поне от това, което разбрах от пресконференцията, в президиума са седели хора, които нямат животни, но това е отделен въпрос", каза министър Найденов. Проектозаконът за браншовите организации обаче вече е готов и в момента е на междуведомсствено съгласуване, така че се надявам с него да се сложи ред в представителността им, добави той. "Защото наистина не е реално, съгласете се, над 16 са вече и започнаха да имат и регионални, примерно идват и казват: "Ние сме животновъдите от Странджа", да кажем. Така че труден е диалогът в този му формат. Защото аз ще дам за пример, и то положителен пример, зърнопроизводителите. Те имат една браншова организация, с която диалогът, дори и труден, все пак е диалог и е ползотворен, т. е. намират се решения ... На мен ми е много трудно, при мен ежедневно идват животновъди, които се представят за еди-кой си, започват разговори, на другия ден идват следващите и казват: "Ами ние сме обидени, че не сме присъствали вчера на разговора", посочи Найденов.

"Те настояваха да се създаде кризисен щаб. Създадохме този щаб и поканихме в него представители на браншовите организации. Те помежду си се карат вече две седмици кой кого да представлява. Така че този кризисен щаб не работи по вина не на министерството", категоричен бе министърът. Ние направихме плащания към тях през декември, направихме и невъзможното, бяха изплатени 61 млн. лв., и то с риск от моя страна, тъй като аз форсирах работата на администрацията в месеците преди декември, за да може да бъде готова идентификационната система, на базата на която да бъдат платени тези средства, които на всичко отгоре не бяха предвидени в бюджета, посочи той.

По повод неполучените милиони от европейските средства за млечно животновъдство Найденов каза, че парите са около 3 млн. и са станали факт благодарение на инициативата на министрите на земеделието, като тя е излязла първо от българския министър. "За да се изплатят тези средства обаче, трябва да има специална наредба, каквото е изискването на Европейския съюз. Наредбата излиза от печат във вторник в "Държавен вестник", като ние им обяснихме, че сме я предали за междуведомствено съгласуване и печат преди време, но просто такива са технологичните срокове и аз не мога да пусна плащанията, преди да излезе наредбата във вторник. Така че не виждам защо, след като във вторрник ще излезе наредбата и от сряда те ще могат да получават средствата, трябваше вчера да правят пресконференция и да плашат с нещо от 1 април", посочи той. След като наредбата стане факт, ще можем да започнем плащанията, в противен случай те са нерегламентирани, смята Найденов. "Не може за една седмица те да ни извиват ръцете, и то при независещи от администрацията на министерството причини", категоричен бе той. 

Затова, че през кампания`2009, която се е провела между март и май 2009 г., е имало проблеми с попълването на документацията и проблеми след това при отчитането и регистрирането на животновъдните обекти, част от овцевъдите бяха лишени от правото да участват в  Националната схема за подпомагане (НДЖ 3), каза още министърът на земеделието и горите. "След като кампанията приключи, по тяхна инициатива аз ходих и разговарях с новия комисар по земеделието и ни разрешиха постфактум, признаха, че е имало невъзползване от възможности от страна на овцевъдите и това също ще бъде изплатено, но след като бъдат направени проверки ... Средствата са около 2,5 млн., имаме ги в наличност и правим насрещни проверки, за да направим плащанията. Срокът за плащането е 30 юни и нека не ме карат да им платим на 30 юни. Просто няма как да платим без насрещните проверки, защото поискахме извънредно разрешение за плащане на нещо, което не би трябвало да бъде платено, и когато Европейската сметна палата и Европейската комисия направят одит и мониторинг, ще бъдат много прецизни ... Правим проверка в момента, засичат се, но тъй като проверките се правят и на място с броене на животните, това отнема време. И аз съм им казал, че в момента, в който приключат проверките, незабавно, тъй като средствата наистина са в наличност по сметките на Държавен фонд "Земеделие", това ще бъде платено. Отнова става въпрос за дни или седмици", посочи той.

Ние сме изплатили неочаквани от животновъдите 61 млн. лв. и те им дойдоха точно преди Нова година, когато бяха в най-най-най-тежко състояние, а в момента те ни извиват ръцете за няколко милиона и заплашват с протести при условие, че диалогът с тях не е прекъсвал, констатира министър Найденов. "Само преди седмица те бяха събрани всички в НДК, и то в присъствието и на премиера. Разисквахме техните въпроси и те чуха ангажиментите на държавата, че за кампания 2010 за българските земеделски производители са предвидени 1,1 млрд. лева. Такава сума не влиза в нито един сектор и администрацията прави всичко възможно тези средства да стигнат буквално до стотинка до тях. Седмица след тази среща те отиват и дават пресконференция, без да сме се виждали", посочи той.

***

Фермер.БГ отново публикува основните искания на животновъдите, които вчера са предоставени на управляващите:

спешна среща с премиера и с министъра на финансите до 31.03.2010 г.
изплащане на средствата за СЕПП, АЕП, НР1, НР2 и НДЖ 3 в срок до 31.03.2010
незабавно да започне изплащането на увеличения De minimis
изплащане на средствата, предвидени за изпълнена квота в размер на 1,8 млн евро